Gaat duidelijk verder

Voor ontwikkelaars, bouwers en architecten

Traptypes

Het type maakt het verschil

Het type trap maakt echt het verschil in een woning. Een grote bordestrap of een stijlvolle keepboomtrap geeft een gevoel van luxe, ruimte en comfort. Toch wordt in veel woningen de standaardtrap toegepast.

De ervaring van luxe in een woning wordt mede bepaald door het type trap. Maar, voor het kiezen van het traptype is de woningkoper afhankelijk van de ruimte, de positie van de trap, de afmetingen van het trapgat en het bouwbesluit. 

Traptypes
De bordestrap is de trap die het meeste ruimte inneemt, maar ook het meest luxe oogt.

Standaardtrap

De standaardtrap wordt het meest toegepast in nieuwbouwwoningen. Dit type is al sinds jaar en dag een veelgebruikte type. Mede door het bouwbesluit tot stand gekomen. Deze trap heeft een neutrale uitstraling en voldoet aan het verwachte beeld van een trap voor de gemiddelde huizenkoper. Wel is het mogelijk, bijvoorbeeld met Vios TrapSelect, om de standaardtrap dusdanig te personaliseren dat het een verrassend en smaakvol meubel wordt, passend bij de rest van het interieur. 

Keepboomtrap

De keepboomtrap heeft een luxe en moderne uitstraling en is daarom vaak voor architecten een mooie optie in huizen met een moderne bouwstijl. De trapboom is bij deze trap niet in het zicht, waardoor het lijkt alsof de treden direct de muur in lopen. Dit oogt erg strak. Een keepboomtrap neemt meer ruimte in dan een standaardtrap. 

Er zijn drie soorten keepboomtrappen: 

  • Weltrede: bij een keepboomtrap met weltrede steekt de trede nog een stukje uit over het stootbord, net als bij een standaard trap. Er is voldoende comfortabel loopvlak en de stootborden kunnen in een andere houtsoort worden gemaakt.
  • Bloktrede: in deze variant staan de treden en stootborden in een hoek van 90 graden. De treden lopen tot het stootbord. Dat betekent iets minder loopvlak dan bij een keepboomtrap met weltrede, maar wel een bijzonder strakke uitstraling.
  • Z-trede: de Z-trede combineert het beste van beide werelden: evenveel oppervlakte als een weltrede, maar toch de uiterst strakke en moderne uitstraling van een bloktrede.

Bordestrap

Dit is de trap die het meeste ruimte inneemt. Het is een trap die onderbroken wordt door een platform: het bordes. Dit kan aan het begin, halverwege of aan het einde van de trap zijn. Een bordes oogt ruim en luxe en is alleen geschikt voor ruime woningen. 

Meer bekijken van ons assortiment